Eric (44) kreeg drie jaar geleden een hartstilstand. Dankzij snel handelen van zijn vrouw en zijn huisarts, heeft hij het overleefd.
“Ik had een eigen bouwbedrijf en wilde net naar mijn werk gaan, toen ik niet lekker werd. Ik had geen pijn, maar voelde een soort enorme adrenalinestoot door mijn hele lijf heen gaan, als een soort paniekaanval. Ik vroeg mijn vrouw om mijn klanten af te bellen, omdat ik niet naar mijn werk kon.”
Ik werd helemaal grauw
“Mijn vrouw zag dat ik helemaal grauw werd en belde de huisarts. Ik ging op bed liggen om een beetje bij te komen. Op het moment dat de huisarts aanbelde, raakte ik bewusteloos en begon ik te ‘gaspen’. Gaspen komt vaak voor in de eerste minuten bij een hartstilstand. Het lijkt op naar adem happen.”
“Mijn huisarts wist hierdoor dat ik pas net een hartstilstand had gekregen. Samen met mijn vrouw heeft zij mij op de grond gelegd en hebben ze mij gereanimeerd.”
Vijf keer een hartstilstand
“Toen de ambulance kwam ben ik gedefibrilleerd en kwam mijn hartslag weer op gang. Maar toen kreeg ik wéér een hartstilstand. Omdat wij een traplift hebben voor mijn vrouw, kon ik niet op een brancard via de trap naar buiten worden gebracht, maar moest de brandweer mij naar buiten takelen.”
“In de ambulance kreeg ik een derde hartstilstand. In het ziekenhuis bleek dat een van mijn kransslagaders dichtzat, waardoor de bloedtoevoer was afgesloten. Ik ben toen gedotterd en er is een stent geplaatst. In totaal heb ik vijf keer een hartstilstand gehad.”
Ik was er bijna niet meer geweest
“Als mijn vrouw die ochtend de kinderen naar school had gebracht, had ze de huisarts niet kunnen bellen. Dan was ik er niet meer geweest. Dat is zo’n onwerkelijk idee. Zo mankeer je niets en zo ben je bijna dood. Ik had nog nooit eerder last van mijn hart gehad en hart- en vaatziekten komen ook niet in mijn familie voor. Samen met mijn vrouw, twee dochters en zoon, vier ik ieder jaar de dag dat ik het heb overleefd.”
“Ik ben heel blij dat de mensen in mijn omgeving zo doortastend optraden. Daarom wilde ik graag iets terugdoen. De eerste stap was leren reanimeren.”
Leren reanimeren was best confronterend
“Ik zag er stiekem wel een beetje tegenop om een reanimatietraining te volgen. Heel lang kon ik namelijk niet tegen het geluid van een ambulance of het geluid van het opladen van een AED. Raar, want ik heb die geluiden helemaal niet meegekregen omdat ik bewusteloos was. Maar toch raakte het me enorm.”
“Op de training moest ik met de AED oefenen en dan hoor je ook dat de AED zich oplaadt. Het indrukken van die knop was voor mij een hele mooie overwinning. Sindsdien is mijn angst helemaal weg. Het is een fijn idee dat ik nu iemand kan helpen als dat nodig mocht zijn.”
Burgerhulpverlener
“Na de reanimatietraining heb ik me aangemeld als burgerhulpverlener bij Hartveilig Wonen. Bij een hartstilstand in de buurt word je dan opgeroepen om ofwel een AED te halen of om direct naar het slachtoffer te gaan.”
Mooie samenwerking met Feyenoord
“Als echte Feyenoordfan ben ik enorm trots dat Opel en Feyenoord partner zijn van de Hartstichting. De Hartstichting vroeg mij om op 11 november 2014 de aftrap te geven van de campagne 'Hand in hand voor het leven' en me als eerste burgerhulpverlener aan te melden. Uiteraard zei ik ja.”
“Diezelfde avond mocht ik samen met Feyenoordspeler Khalid Boulahrouz aanschuiven bij bij RTL Late Night. Khalid vertelde dat hij in 2007 zijn teamgenoot verloor aan een hartstilstand. Ik vond het een geweldige ervaring om daar samen met Khalid te gast te zijn en op deze manier iets te betekenen voor de campagne.”
Veel nieuwe burgerhulpverleners
Met mij gaat het nu heel goed en ik ben blij dat ik het kan navertellen. Ik hoop dat door mijn verhaal veel mensen inzien dat snel handelen bij een hartstilstand écht levens redt. En natuurlijk dat het veel mensen heeft overtuigd zich aan te melden als burgerhulpverlener.
Kun jij reanimeren?
Meld je dan aan bij het oproepsysteem en ontvang een ‘voor-het-leven-bandje’ als dank.