Hartslag van het legioen gemeten tijdens De Klassieker Feyenoord-Ajax.



De spanning liep hoog op tijdens De Klassieker op 8 november. De goal van Sven van Beek in de 38ste minuut zorgde voor een climax in De Kuip: de gemiddelde hartslag van het legioen liep toen op tot 135, dit is de hoogst gemeten gemiddelde hartslag. Honderd supporters droegen tijdens het beladen duel een hartslagmeter met als doel om erachter te komen hoeveel spanning er tijdens een wedstrijd op het Feyenoord-hart komt te staan. Een uniek experiment. Gemiddeld hadden de supporters de gehele wedstrijd een hartslag van 91 slagen per minuut. De hoogst gemeten hartslag van een supporter was 173 slagen per minuut. Opel en Feyenoord vragen met deze actie aandacht voor het doel van de Hartstichting om uiteindelijk iedereen die in Nederland een hartstilstand krijgt binnen zes minuten te kunnen reanimeren, zodat er meer levens kunnen worden gered.

Jeroen Maas, PR Manager Opel Nederland: “Met de actie wilden we in beeld brengen hoeveel spanning een hart te verduren krijgt tijdens een wedstrijd als De Klassieker. Een ludieke actie met een serieuze ondertoon. Helaas heeft niet iedereen een gezond hart en zijn er nog steeds te veel sterfgevallen in Nederland omdat mensen niet op tijd gereanimeerd worden. We zetten ons als hoofdsponsor samen met Feyenoord in om de Hartstichting te helpen ervoor te zorgen dat op elke plek in Nederland iemand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden. De kans op overleven verdubbelt daarmee.”

 

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Bijzonder om te zien hoe zoveel harten reageren op voetbalspanning. Onze partners Opel en Feyenoord hebben een unieke actie neergezet. Wij hopen dat alle aandacht ertoe leidt dat nog meer Nederlanders die kunnen reanimeren zich aanmelden bij het oproepsysteem. Hiermee zijn we een stap dichter bij ons doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen reanimeren, en daarmee meer levens te redden.”

Hartslag in beeld

FOX Sports besteedde tijdens het liveverslag van de wedstrijd ruimschoots aandacht aan de hartslag van het legioen. Tijdens de wedstrijd verscheen op verschillende momenten de hartslag in de vorm van een infographic in beeld. Hiermee konde de piekmomenten qua spanning bij het legioen ook live meegemaakt worden. 

De resultaten van het experiment laten duidelijk de piekmomenten van de wedstrijd zien. Naast de goal van Sven van Beek, zorgen de eerste kans van de wedstrijd van Elia, de overtreding van Klaassen en de twee kansen voor Feyenoord in de blessure tijd voor de pieken in de hartslag. De goal van Ajax levert geen piekmoment op. In totaal zijn er negen piekmomenten af te lezen uit de resultaten. Tijdens die piekmomenten werd een gemiddelde hartslag van 105 slagen per minuut gemeten. 40 slagen meer dan een gemiddelde hartslag van 65 slagen per minuut bij een persoon die geen spanning te verduren heeft. De 100 mensen die een hartslagmeter droegen vormden een representatieve vertegenwoordiging van het Legioen en zaten verspreid in De Kuip om zo een realistisch beeld te kunnen laten zien.

Binnen 6-minuten reanimeren verdubbelt overlevingskansen

Opwinding en spannende momenten doen een hart sneller kloppen. ‘M’n hart stond even stil’, zeggen velen bij een spannend moment. Maar wat als je hart er plotseling écht mee ophoudt? Dan is het van levensbelang dat je snel wordt geholpen. En dat willen Opel en Feyenoord samen bewerkstelligen, voor en met de Hartstichting. Het werven van in totaal 200.000 mensen die kunnen reanimeren om zich aan te melden bij het oproepsysteem is daarbij het centrale doel.

Elke week krijgen zo’n 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie binnen zes minuten kan de overlevingskans verdubbelen. Om in héél Nederland binnen zes minuten tot reanimatie over te kunnen gaan - voordat professionele hulpverleners ter plekke zijn - zijn in totaal 200.000 mensen die kunnen reanimeren nodig in het centrale oproepsysteem. Aanmelden als vrijwillig burgerhulpverlener kan via opel.nl/voorhetleven.